Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem małosolnym to pyszne danie, które sprawdzi się na grilla czy jako dodatek do pieczonych mięs i obiadu, ale również jako samodzielny posiłek. Jest bardzo prosta do zrobienia i tania – powstaje z kilku niewyszukanych składników, które znajdziesz w każdym sklepie.
Najlepiej smakuje latem, kiedy można ją przygotować z pysznych młodych ziemniaczków i ogórków małosolnych. Taka sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewki i ogórków małosolnych to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i przygotowanie pysznego, zdrowego posiłku. Świetnie sprawdzi się podczas upałów. Pokochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Spróbuj koniecznie!
Składniki na sałatkę ziemniaczana z rzodkiewką:
- 800 g ziemniaków (w sezonie sprawdzą się młode)
- pęczek rzodkiewki
- mała cebula
- 5 ogórków małosolnych (lub kiszonych)
- mały pęczek szczypioru
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majonezu
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jeśli masz młode ziemniaki to najpierw oskrob je ze skórki. Stare ugotuj w mundurkach. Odcedź je i pozostaw do wystudzenia. Ziemniaki w mundurkach obierz ze skórki. Pokrój w dużą kostkę.
Warzywa umyj dokładnie. Cebulę drobno posiekaj, ogórki i rzodkiewkę pokrój w plastry. Szczypior również posiekaj.
W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj dużą szczyptę soli i mniejszą pieprzu.
Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj sos majonezowy i wymieszaj dokładnie. Sałatkę odłóż na godzinę do lodówki do schłodzenia.
Zostaw odpowiedź