Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i kukurydzy

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i kukurydzy
Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i kukurydzy

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i kukurydzy to smaczny i kolorowy dodatek do obiadu, pieczonych mięs, wędlin czy karkówki z grilla. Jest szybka i prosta do zrobienia, a do tego zdrowa i lekka. Zimą będzie stanowić solidną dawkę warzyw i zawartych w nich witamin i mikroelementów. Czego można chcieć więcej od surówki? Polecam!

 

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej, pomidora i kukurydzy:

    • mała kapusta pekińska lub  pół dużej
    • 200 g pomidorów koktajlowych
    • 2 papryki konserwowe
    • mała puszka kukurydzy
    • mała cebula czerwona
    • 2 łyżki oleju lub oliwy
    • łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i zasypujemy pół łyżeczki soli. Kapustę z solą ugniatamy przez chwilę ręką i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie kukurydzę odsączamy z zalewy, paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, a pomidorki przekrawamy na pół. Do miski z kapustą dodajemy resztę warzyw, wlewamy ocet i olej, oraz doprawiamy szczyptą pieprzu. Całość mieszamy dokładnie. Surówkę można podawać od razu. W lodówce przechowujemy do około 2 dni.

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i kukurydzy
Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i kukurydzy

Zobacz inne przepisy na surówki z kapusty pekińskiej:

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i ogórkiem

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z kapusty pekińskiej, cukinii i pomarańczy (121 kcal)

Surówka z kapusty pekińskiej

Colesław z kapusty pekińskiej