Ryba w zalewie pomidorowej

Przepis na filety rybne marynowane w zalewie pomidorowo-octowej. Potrawa najlepiej smakuje po kilku dniach.

Składniki:

    • ok. 700 g filetów rybnych (dałam mirunę)
    • jajko
    • bułka tarta
    • pieprz cytrynowy, sól
    • olej do smażenia

Zalewa:

  • 1/2 litra wody
  • 3 łyżki octu
  • łyżeczka cukru
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • 70 g ketchupu
  • 2 liście laurowe
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawami, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto. Odstawiamy. Cebulę kroimy na półplasterki i również podsmażamy. Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą zagotowujemy i gotujemy przez około 5 minut. Filety przekładamy do salaterki i każdą warstwę polewamy zalewą. Ostudzoną potrawę wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni.

ryba_pomidor

Print Friendly, PDF & Email