Zapiekanka hawajska

Przepis na zapiekankę z chleba tostowego z kurczakiem i ananasem. Sprawdzi się zarówno na obiad, jaki kolację czy śniadanie.

Składniki:

  • puszka kukurydzy
  • pierś z kurczaka
  • 5-6 plastrów ananasa
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 150 g sera żółtego
  • 330 g śmietany 30%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Śmietanę łączymy z jajkami i przyprawami. Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Ananasa kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Połowę grzanek wykładamy na dnie zaczynia żaroodpornego, na nie układamy ananasa, kukurydzę i kurczaka. Wysypujemy drugą połowę grzanek. Całość zalewamy sosem ze śmietany i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

zapiekanka_hawajska

Print Friendly, PDF & Email