Biała kiełbasa w piwie i musztardzie

Biała kiełbasa w piwie i musztardzie

Biała kiełbasa w piwie i musztardzie to pyszna propozycja na wielkanocny (i nie tylko) stół. Zapiekana kiełbasa z cebulą w pysznej marynacie to coś, co lubię najbardziej – zwłaszcza, że robi się ją bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy. Potrawę podajemy z chrzanem, ćwikłą lub musztardą.

Składniki na białą kiełbasę w piwie i musztardzie:

  • około 1,2 kg surowej białej kiełbasy
  • 3 cebule
  • 2/3 szklanki jasnego piwa
  • łyżka miodu (dałam lipowy)
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy (dałam rosyjską)
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oleju
  • majeranek, papryka ostra, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Przygotowujemy zalewę: piwo, obie musztardy, miód, olej i przyprawy mieszamy ze sobą. Na każdej kiełbasie robimy dwa nakłucia nożem. Następnie przekładamy je do dużej miski i zalewamy sosem piwnym. Odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli kładziemy kiełbasy. Wlewamy zalewę, w której marynowała się kiełbasa.

Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze jakieś 20 minut, aż się ładnie zarumieni.

Biała kiełbasa w piwie i musztardzie
Biała kiełbasa w piwie i musztardzie

Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez białej kiełbasy. Na śniadanie jemy ją w żurku wraz z jajkiem i boczkiem, a potem piekę w różnego rodzaju marynatach. Zawsze jest pyszna! Zobacz inne przepisy z białą kiełbasą w roli głównej:

Biała Kiełbasa Zapiekana Z Cebulą I Pieczarkami

Zapiekanka Ziemniaczana Z Białą Kiełbasą

Biała Kiełbasa Pieczona W Musztardowo-Miodowej Marynacie

Biała Kiełbasa Zapiekana Z Pieczarkami I Serem

Gulasz Z Białą Kiełbasą I Warzywami

Szaszłyki Z Białą Kiełbasą

Biała kiełbasa w piwie i musztardzie
Biała kiełbasa w piwie i musztardzie
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Biała kiełbasa w piwie i musztardzie
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

2 komentarze

  1. Witam
    Pani Mileno a jaką pojemność ma u pani szklanka z piwem
    Pozdrawiam

  2. Pewnie około 220 ml. Czy będzie to 250 ml, czy 200 w zasadzie nie ma żadnego znaczenia.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: