Karkówka w sosie chrzanowym

Karkówka w sosie chrzanowym
Karkówka w sosie chrzanowym

Karkówka w sosie chrzanowym z warzywami to łatwe do zrobienia i pyszne danie na sycący rodzinny obiad. Jeśli lubicie chrzan, na pewno wam zasmakuje. Mięciutka karkówka w kremowym sosie z dodatkiem marchewki innych warzyw to danie, które zawsze się sprawdzi. Podajemy ją z gniecionymi ziemniakami albo kluskami śląskimi i surówką np. z kiszonej kapusty.

 

Składniki na karkówkę w sosie chrzanowym z warzywami:

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej
  • cebula
  • szklanka włoszczyzny (mrożonka lub świeża: marchew, seler, por, pietruszka – pokrojone w paski)
  • 200 g śmietany 30%
  • 3 łyżki chrzanu tartego
  • szklanka bulionu
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Karkówkę kroimy w dość cienkie plastry (grubości około 1 cm). Oprószamy je solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nich plastry karkówki z obu stron oraz podsmażamy cebulę. Następnie mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż zmięknie. Po tym czasie dodajemy warzywa i śmietanę wymieszaną z chrzanem. Całość dusimy około 15 minut. W osobnym rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy. Zasmażkę dodajemy do mięsa z sosem. Danie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.

Karkówka w sosie chrzanowym
Karkówka w sosie chrzanowym

Zobacz inne przepisy na karkówkę w sosie:

Gulasz Z Karkówki Z Warzywami

Karkówka Duszona W Sosie Własnym

Karkówka Pieczona W Sosie

Gulasz Z Kalarepą I Marchewką

Karkówka W Sosie Ketchupowym

Wieprzowy Gulasz Z Boczniakami I Chlebem Razowym (348 Kcal)

Print Friendly, PDF & Email