Udka z kurczaka pieczone z warzywami

Przepis na podudzia z kurczaka, zapiekane z ziemniakami, marchewką, pieczarkami i papryką. Oczywiście zamiast podudzi można upiec skrzydełka czy całego kurczaka podzielonego na porcje.

Składniki:

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • papryka czerwona
  • mała cebula
  • kilka pieczarek
  • pieprz, sól, przyprawa do kurczaka

Przygotowanie
Podudzia z kurczaka myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Wkładamy je do miski, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki przekrawamy pół albo w cztery. Marchew kroimy w plastry, pieczarki na pół albo w cztery, paprykę w większe kwadraty, a cebulę w plasterki.
Kurczaka wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, a na niego wykładamy warzywa. Całość posypujemy solą. Pieczemy pod przykryciem ok 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 20 min.

kurczak_z_warzywami

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: