Surówka do obiadu

Taka surówka to idealny dodatek do mięsnego obiadu – zdrowa porcja pysznych warzyw 🙂 Ostatnio podałam ją z ziemniakami i kotletem schabowym.

Składniki:

  • ogórek szklarniowy
  • cebula
  • 5-6 rzodkiewek
  • marchewka
  • kilka liści lodowej sałaty
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE
Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Sałatę rwiemy na kawałki. Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, siekamy szczypiorek. Warzywa wkładamy do jednej salaterki. Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy do smaku, solą, pieprzem i cukrem. Łączymy z surówką, mieszamy.

Print Friendly, PDF & Email