Taka surówka to idealny dodatek do mięsnego obiadu – zdrowa porcja pysznych warzyw 🙂 Ostatnio podałam ją z ziemniakami i kotletem schabowym.
Składniki:
- ogórek szklarniowy
- cebula
- 5-6 rzodkiewek
- marchewka
- kilka liści lodowej sałaty
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- cukier
- łyżeczka kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE
Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Sałatę rwiemy na kawałki. Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, siekamy szczypiorek. Warzywa wkładamy do jednej salaterki. Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy do smaku, solą, pieprzem i cukrem. Łączymy z surówką, mieszamy.
Zostaw odpowiedź