Ryż z sosem pomidorowym i parówkami

Idealny obiad na awaryjne sytuacje. Do tego bardzo szybki w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 5 cienkich parówek
  • papryka czerwona
  • łyżka mąki
  • masło
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pomidor
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • pieprz zielony i kolorowy (opcjonalnie)
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie, cebulka suszona
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Parówki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażymy aż stanie się miękka. Pomidora sparzamy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię razem z koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy. Mąkę mieszamy z wodą, aż się całkowicie rozpuści i wlewamy do sosu. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Ryż nakładamy na talerz i polewamy sosem.

Print Friendly, PDF & Email