Ciasto Hultaj z marmoladą – wilgotne, mięciutkie i przepyszne

Ciasto Hultaj z marmoladą - wilgotne, mięciutkie i przepyszne
Ciasto Hultaj z marmoladą - wilgotne, mięciutkie i przepyszne

Ciasto Hultaj to wyjątkowo mięciutki i wilgotny wypiek przełożony kremem z bitej śmietany i marmoladą. Całość jest pyszna, słodka i rozpływająca się w ustach. Takie ciasto sprawdzi się zarówno jako deser do popołudniowej kawy, jak i na większych i mniejszych rodzinnych uroczystościach.

 

Składniki na ciasto Hultaj z marmoladą:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 200 g cukru (szklanka)
  • 4 łyżki marmolady (dałam wieloowocową)
  • 260 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (2 szklanki)
  • 250 ml mleka (szklanka)
  • 180 ml oleju rzepakowego (3/4 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

 

Krem:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • garść płatków migdałów do posypania

 

Dodatkowo:

  • 500 g marmolady wieloowocowej
  • 200 g herbatników kakaowych

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, wlewamy cienką stróżką olej i mleko. Dodajemy marmoladę i wsypujemy po łyżce mąki. Miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 28×23 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Przygotowujemy krem. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mascarpone.

Na spodnim blacie ciasta rozsmarowujemy 1/3 marmolady. Na nią wykładamy połowę kremu. Następnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy 1/3 marmolady. Marmoladę przykrywamy herbatnikami. Na nie wykładamy resztę kremu i nakrywamy blatem ciasta od spodu wysmarowanym marmoladą. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów.

W skrócie schemat składania ciasta wygląda (od dołu) tak:

  • ciasto
  • marmolada
  • krem
  • herbatniki
  • marmolada
  • herbatniki
  • krem
  • marmolada
  • ciasto
  • polewa

Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, aby masa zastygła.

Ciasto Hultaj z marmoladą - wilgotne, mięciutkie i przepyszne
Ciasto Hultaj z marmoladą – wilgotne, mięciutkie i przepyszne

 

Zobacz inne przepisy na wypieki z przetworami owocowymi:

Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą

Rogaliki maślane z marmoladą

Najlepszy piernik błyskawiczny

Szybkie ciasto z dżemem

Ciasto Marzenie Królowej – pyszny biszkopt z masą chałwową