Pulpety zapiekane z marchewką

Pyszne pulpeciki, które ostatnio robiłam na obiad. Podałam je z ziemniakami i mizerią z ogórków. Dzięki ziołom dodanym do sosu mają wyjątkowy smak.

Składniki:

Pulpety:

  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego
  • jajko
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • mąka
  • sól i pieprz

Zapiekanka:

  • ok 80 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 duże marchewki
  • litr bulionu warzywnego
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz ziołowy, sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, tymianek

Przygotowanie
Marchewki myjemy i gotujemy w posolonej wodzie. Następnie obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące. Wrzucamy pulpeciki do wrzącego bulionu i gotujemy przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je z bulionu. Przygotowujemy sos: roztapiamy masło na patelni, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie wlewamy 1 i ½ szklanki bulionu, w którym gotowały się pulpety. Przyprawiamy i gotujemy przez chwilę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy pulpeciki, na nie marchewki. Wlewamy na to sos. Bułkę tartą mieszamy ze startym serem, posypujemy zapiekankę. Na wierzchu układamy kawałeczki masła. Pieczemy ok 25 minut w temp. 200 stopni.

 

Print Friendly, PDF & Email