Zrazy z mięsa mielonego w sosie – pyszne danie na obiad

Zrazy z mięso mielonego w sosie – pyszne danie na obiad
Zrazy z mięso mielonego w sosie – pyszne danie na obiad

Zrazy z mięsa mielonego w sosie to pyszne i trochę niecodzienne danie, które można podać na niedzielny obiad. Za sprawą kilku dodatków, które dodajemy z mięsa, jest to taka klasyka w nowoczesnym wydaniu.

Z czym podać zrazy z mięsa mielonego w sosie?

Do mięsa sprawdzą się oczywiście gotowane ziemniaki lub puree ziemniaczane. Można je również podać z kaszą czy ryżem. Do tego świetnie będą pasować buraczki lub kiszone ogórki.

 

Składniki na zrazy z mięsa mielonego w sosie:

  • 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, w lżejszej wersji może też być z indyka)
  • duża papryka czerwona pieczona
  • 5-6 pieczarek marynowanych
  • garść suszonej żurawiny (50 g)
  • jajko
  • kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka ostra

Sos:

  • duża cebula
  • szklanka bulionu drobiowego
  • łyżeczka musztardy (dałam musztardę gruszkową, ale inna też może być)
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Paprykę przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około pół godziny, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z  piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę.

Żurawinę zalewamy gorącą wodą, ostawiamy na pół godziny. Po tym czasie odsączamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w kostkę.

Bułkę rwiemy na małe kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy ją na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru mleka i rozdrabniamy widelcem.

Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę, bułkę tartą, paprykę, pieczarki, żurawinę i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi odrywamy kawałki mięsa i formujemy kotlety.

Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na niewielkim ogniu przez około 10 minut z każdej strony. Odstawiamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor. Bulion mieszamy z musztardą, sosem sojowym i mąką ziemniaczaną. Wlewamy na patelnię i gotujemy 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety z powrotem wkładamy na patelnię z sosem.

Zrazy z mięso mielonego w sosie – pyszne danie na obiad
Zrazy z mięso mielonego w sosie – pyszne danie na obiad

Zobacz inne przepisy na zrazy z mięsa mielonego:

Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami

Kotlety mielone zapiekane à la pizza

Roladki z mięsa mielonego w sosie

Delikatne kotlety mielone z pieczarkami i porem

Musztardowe kotlety mielone z farszem – przepis na pyszne rolady

Print Friendly, PDF & Email