Schab z pieczarkami w białym sosie

Potrawę podajemy z ryżem lub makaronem.

Składniki:

  • 400 g schabu
  • 200 g pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • tymianek, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • mąka do oprószenia mięsa
  • 150 g sera żółtego

Przygotowanie
Schab kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Podsmażamy mięso na patelni. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypujemy przyprawami i mieszamy. Całość dusimy około 45 minut na średnim ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę i starty ser żółty. Dusimy aż ser się stopi.

makaron_schab

Print Friendly, PDF & Email