Pieczone warzywa z kurczakiem i sosem serowym

Danie zrobiłam na szybko ze składników, które akurat miałam pod ręką i wyszło bardzo smaczne. Takie potrawy mogłabym jeść codziennie. Warzywa, w tym moja ulubiona brukselka w połączeniu z sosem serowym daje bardzo apetyczny zestaw. Jak dla mnie nie musiałoby być nawet piersi z kurczaka, ale moja większa połówka nie uznaje warzyw jako pełnowartościowy obiad.

Składniki:

Warzywa:

  • 500 g brukselki
  • 2 cebule
  • duża marchew
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Kurczak:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • dwie garście płatków migdałów
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Sos:

  • 200 g śmietany 12%
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • kolendra
  • tymianek
  • czosnek granulowany
  • kurkuma
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Brukselkę obieramy z uszkodzonych liści, większe główki przekrawamy na pół. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grubą kostkę. Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego albo na blachę, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy od piekarnika. Pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni, aż będą miękkie.
W tym czasie filety z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej połączonej z pokruszonymi płatkami migdałów. Smażymy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie mieszamy śmietankę ze startym żółtym serem i wlewamy do rondelka. Dodajemy przyprawy. Sos gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ser się rozpuści.
Upieczone warzywa rozkładamy na talerze, na nich układamy kawałki pieści z kurczaka i polewamy sosem.

warzywa_ser