Penne w sosie śmietanowym

Jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad. Tak przygotowany makaron jest pyszny.

Składniki:

  • pół paczki makaronu penne
  • 250 g szynki
  • 200 g pieczarek
  • kubek śmietany 30% (200 ml)
  • 150 g sera żółtego
  • ulubione zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki i szynkę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy szynkę, następnie dodajemy pieczarki. Kiedy już sok z pieczarek odparuje, dodajemy śmietanę. Przyprawiamy i gotujemy sos ok 7-8 min, co jakiś czas mieszając. Na koniec do sosu wsypujemy starty na tarce ser i makaron. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i podajemy, dodatkowo makaron można posypać serem.

Print Friendly, PDF & Email