Młoda kapusta z kurczakiem po meksykańsku to bardzo szybkie i proste do zrobienia danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Jest to bardzo smaczna, lekka i nieco ostra potrawa. Można ją podać jako samodzielne danie, z pieczywem, bądź ugotowanymi młodymi ziemniakami czy ryżem. Poza sezonem na młodą kapustę, można wykorzystać kapustę włoską bądź pekińską. Są one bardziej miękkie niż duża biała kapusta.
Młoda kapusta z kruczkiem, papryką, pomidorami i czerwoną fasolą to danie, które sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej, gdyż jest sycące, ale lekkie i niskokaloryczne.
Składniki na młodą kapustę z kurczakiem po meksykańsku:
- 2 piersi z kurczaka
- główka młodej kapusty
- duża czerwona papryka
- puszka czerwonej fasoli
- 2 papryczki chili (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrych smaków)
- szklanka passaty pomidorowej (250 ml)
- 3 łyżki oleju
- szczypta cukru
- sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie
Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż około 5 minut, aż nabierze jasnego koloru.
Kapustę przekrój w ósemki, odetnij twardy głąb i resztę posiekaj drobno nożem. Paprykę czerwoną i chili przekrój na pół, wydrąż im nasiona i pokrój w paski. Fasolę odsącz z zalewy.
Na patelnię wrzuć kapustę i pokrojone papryki. Wlej passatę pomidorową. Całość wymieszaj. Patelnię nakryj pokrywką i duś około 20 minut, aż kapusta będzie miękka.
Po tym czasie dodaj fasolę, cukier i przyprawy. Jeśli lubisz bardzo ostre smaki, dodaj dużą szczyptę ostrej papryki. Całość wymieszaj i duś jeszcze około 5 minut.
Zobacz inne przepisy na dania z młodą kapustą:
Młoda kapusta z boczkiem – prosty i pyszny przepis
Kozia broda – młoda kapusta smażona w panierce
Chłopski garnek z makaronem i młodą kapustą – pyszny na obiad
Łazanki z młodą kapustą – pyszne i tanie danie na obiad
Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad
Zostaw odpowiedź