Gulasz wieprzowy z kurkumą

Przepis na żółty gulasz ze schabem i warzywami. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Składniki:

  • 300 g schabu
  • cebula
  • marchew
  • papryka żółta
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżka mąki kukurydzianej (lub pszennej)
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Schab kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do schabu, kiedy ten będzie już robił się miękki. W razie potrzeby podlewamy wodą. Po kilku minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i 2 łyżkami wody. Gulasz mieszamy, dodajemy przyprawy i sos sojowy. Gotujemy aż zgęstnieje.

gulasz_zolty

Print Friendly, PDF & Email