Sałatka z fasolką szparagową i tuńczykiem

Przepis na smaczną sałatkę z tuńczykiem, warzywami i jajkiem.

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka (najlepiej w kawałkach w sosie własnym)
  • ok 250 g fasolki szparagowej (dałam mrożoną)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula
  • 3 jajka
  • puszka groszku konserwowego

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka musztardy
  • szczypta cukru
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki. Pomidorki przekrawamy na pół, cebulę w piórka. Groszek i tuńczyka odsączamy. Składniki na sos łączymy w miseczce i mieszamy. Wszystkie składniki (prócz jajek) wsypujemy do salaterki, mieszamy i polewamy sosem. Na wierzchu układamy jajka.

salatka_jajko

Print Friendly, PDF & Email