Kolorowa sałatka z kurczaka, kapusty pekińskiej i kukurydzy (188 kcal)

Przepis na pyszną, lekką sałatkę. Doskonale sprawdza się na imprezach, czy świątecznym stole. Do sosu można dodać ze 3 łyżki majonezu, ale ja chciałam żeby było bardziej dietetycznie.

Składniki na ok 4 porcje:

  • duża pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • papryka czerwona
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • mały por
  • ok 150 g oliwek zielonych
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

sos:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Por kroimy w cienkie plasterki i zalewamy gorącą wodą. Po jakiś dziesięciu minutach pora odcedzamy. Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, zgniatamy dłońmi i również odstawiamy na 10 minut. Pierś z kurczaka oprószamy przyprawą do kurczaka. Na papierze do pieczenia rozsmarowujemy odrobinę oliwy, na natłuszczoną stronę układamy pierś z kurczaka i smażymy na patelni na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, oliwki na pół. Ostudzoną pierś z kurczaka kroimy w paski lub kostkę. Wszystkie składniki łączymy i polewamy sosem (mieszamy ze sobą jogurt, musztardę i przyprawy). Całość mieszamy.

 

Całość ma: 753 kcal
w tym:  białko 63,2 g, tłuszcze 31,1 g, węglowodany 75,9 g, błonnik 21,3 g
Jedna porcja czyli 1/4 całości to 188 kcal.

 

salatka_kurcz_kap

Print Friendly, PDF & Email