Dwutygodniowa surówka z ogórków na szybko – bardzo prosty przepis

Dwutygodniowa surówka z ogórków na szybko – bardzo prosty przepis
Dwutygodniowa surówka z ogórków na szybko – bardzo prosty przepis

Dwutygodniowa surówka z ogórków na szybko to bardzo prosty przepis na pyszną słodko-kwaśną surówkę z ogórków z lekko ostrą nutą. Lubię robić ją w sezonie letnim, gdyż jest również świetnym sposobem na wykorzystanie przerośniętych ogórków, które nie nadają się do kiszenia. Taka surówka będzie świetnym dodatkiem do obiadu, mięs z grilla czy burgerów.

 

Składniki na dwutygodniową surówkę z ogórków na szybko (3 słoiki o pojemności 0,75 litra):

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki soli

 

Zalewa:

  • 150 ml ml oleju (2/3 szklanki)
  • 120 ml octu 10% (pół szklanki)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku (można pominąć, jeśli wolicie wersję łagodną)

 

Przygotowanie

Ogórki myjemy dokładnie i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Oba składniki przekładamy do jednej miski i zasypujemy dwoma łyżkami soli. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na godzinę.

Olej, ocet, cukier i ostrą paprykę przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Ogórki zalewamy tak powstałą zalewą i mieszamy. Surówkę przekładamy do słoików (lub nie, równie dobrze można ją trzymać w misce) i odstawiamy do lodówki. Jest gotowa do spożycia po około 12 godzinach i można ją przechowywać w lodówce około dwa tygodnie.

Surówkę można również pasteryzować od razu po przygotowaniu, aby zachować ją na dłużej. Można ją wtedy zrobić z podwójnej porcji. Polecam sposób „na sucho”, czyli w piekarniku. Słoiki przekładamy na blaszkę, tak by nie stykały się ze sobą i wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 120 C i pasteryzujemy przez 35 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do przestygnięcia. Kiedy będą chłodne, nakrętki dokręcamy, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracamy do góry dnem na około 12 h.

Dwutygodniowa surówka z ogórków na szybko – bardzo prosty przepis
Dwutygodniowa surówka z ogórków na szybko – bardzo prosty przepis

 

Zobacz inne przepisy na długoterminowe surówki bez pasteryzacji:

Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka)

Surówka z czerwonej kapusty – do przechowywania w lodówce lub pasteryzacji

Zimowa surówka z kapusty – do pasteryzacji lub schowania do lodówki

Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki

Print Friendly, PDF & Email