Ciasto Boska Zachcianka – pyszny i efektowny przekładaniec

Ciasto Boska Zachcianka – pyszny i efektowny przekładaniec
Ciasto Boska Zachcianka – pyszny i efektowny przekładaniec

Ciasto Boska Zachcianka składające się z dwóch biszkoptów oraz masy jogurtowej i cappuccino to bardzo pyszny i efektowny przekładaniec. Ciasto wychodzi wysokie i podzielne – z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach. Wydaje się dość skomplikowane, ale tak naprawdę nie jest trudne do zrobienia, choć nieco czasochłonne.

 

Składniki na Ciasto Boska Zachcianka:

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 80 g mąki pszennej typ 450 (około 6 łyżek)
  • 20 g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka oleju

 

Biszkopt ciemny:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 60 g mąki pszennej typ 450 (około 5 łyżek)
  • 20 g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka)
  • 15 g kakao (czubata łyżka)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka oleju

 

Masa z mleka w proszku:

  • 120 ml płynnego mleka (pół szklanki)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cappuccino w proszku (dałam śmietankowe)
  • 2 szklanki mleka w proszku (150 g)
  • 100 g miękkiego masła

 

Masa jogurtowa:

  • 300 g serków homogenizowanych (dałam truskawkowe)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml wody (1/3 szklanki)

 

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • garść wiórków kokosowych

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania jasnego biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez około 15 minut ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Tak samo przygotowujemy ciemny biszkopt, pamiętamy jedynie o wymieszaniu kakao z mąką pszenną i ziemniaczaną przed ubiciem ich z jajkami.

Przygotowujemy masę z mleka w proszku. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i cappuccino. Całość doprowadzamy do wrzenia i mieszamy. Mleko odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez kilka minut, aż stanie się puszyste. Cały czas miksując, dodajemy naprzemiennie mleko w proszku i płynne mleko. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Przygotowujemy masę jogurtową. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia, aż będzie zimna, ale jeszcze płynna. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy serki homogenizowane i wlewamy żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy. Z masy odkładamy 3 czubate łyżki, resztę kremu dzielimy na pół.

Ciasto składamy. Spód jasnego biszkoptu smarujemy dżemem. Przekładamy go z powrotem na blaszkę. Na spód wykładamy połowę masy jogurtowej. Przykrywamy ją spodem ciemnego biszkoptu. Na niego wykładamy połowę masy z mleka w proszku. Przykrywamy jasnym biszkoptem, który smarujemy dżemem. Na niego wykładamy drugą połowę masy jogurtowej i przykrywamy ciemnym biszkoptem. Na koniec smarujemy resztą masy jogurtowej (3 łyżki, które wcześniej odstawiliśmy) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy zastygły.

Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta na biszkopcie:

Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino

Ciasto Marzenie Królowej – pyszny biszkopt z masą chałwową

Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką

Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie

Ciasto kryształek – na biszkopcie rzucanym

Print Friendly, PDF & Email