Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)

Udostępnij na:
Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)

Makaron z warzywami po azjatycku to pyszne, lekkie i wegańskie danie na obiad. Robi się go szybko i nie wymaga wiele pracy. Kolorowe, chrupiące warzywa, uprażone orzechy nerkowca, cienkie nitki makaronu i słodko-pikantny sos tworzą bardzo smaczne połączenie, które swoim smakiem zyska wielu zwolenników. Jeśli podane składniki podzielimy na 3 porcje, to jedna będzie miała około 400 kcal.

Składniki na makaron z warzywami po azjatycku (3 porcje):

  • 100 g makaronu mie lub chow mein
  • 2 garście żółtej fasoli szparagowej
  • średniej wielkości cukinia
  • duża papryka czerwona
  • średniej wielkości marchew
  • biała część pora
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili (domowej roboty, lub do kupienia w marketach na dziale z żywnością orientalną)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • około 80 g orzechów nerkowca
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól

Przygotowanie

Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 4-5 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na durszlaku. Pora kroimy w plastry, paprykę i marchew w paski. Cukinii odkrawamy końcówki i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, następnie plastry kroimy na ćwiartki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw pora i marchew. Smażymy przez kilka minut. Następnie dorzucamy paprykę i cukinię. Warzywa smażymy do miękkości.

Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Makaron przygotowujemy według instrukcji z opakowania. Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, sos sojowy, słodki sos chili i przyprawy. Całość mieszamy i smażymy jeszcze jakieś dwie minuty. Następnie dodajemy odcedzony makaron i mieszamy go z warzywami. Potrawę posypujemy orzechami nerkowca.

Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)
Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)

Zobacz inne przepisy z makaronem i warzywami:

Łazanki Z Pieczarkami (Wegetariańskie)

Penne Z Rukolą I Suszonymi Pomidorami

Makaronowa Zapiekanka Z Warzywami

Makaron Z Fasolką Szparagową I Pesto Z Jarmużu

Sałatka Z Makaronem I Rukolą

Spaghetti Z Sosem Z Pieczonej Papryki (479 Kcal)

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Udostępnij na:

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: