Penne z rukolą i suszonymi pomidorami

Chcąc pozbyć się nadmiaru rukoli, pomyślałam, że może by tak dodać ją do obiadu i zaczęłam kombinować. Tak wyszło danie z rukolą na ciepło. Dotychczas używałam jej głównie do sałatek i nie wiedziałam, czego mogę się spodziewać po makaronie z sosem rukolowo-śmietanowym – nie ma się jednak czego obawiać, wyszło smacznie 😉

Składniki:

  • pół paczki makaronu penne
  • duża garść rukoli
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • pomidory suszone z pestkami dyni
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Rukolę, oliwki i pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię, kiedy papryka zrobi się miękka. Dodajemy również pestki dyni. Na koniec wlewamy śmietanę i przyprawiamy. Warzywa dusimy przez chwilę, następnie dodajemy makaron i mieszamy. Danie wykładamy na talerze i posypujemy żółtym serem.

makaron_rukola

Print Friendly, PDF & Email