Serowe kotlety z kurczaka z surówką z białej rzodkwi

Smaczny pomysł na obiad. Podałam z pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

Kotlety:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 100 g sera żółtego np. gouda
  • ok.3 łyżki bułki tartej
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • olej do smażenia
  • słodka papryka

Surówka:

  • 2 średnie rzodkwie
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie
Mięso dzielimy na porcje i delikatnie rozbijamy. Oprószamy przyprawą do kurczaka. W jednej miseczce roztrzepujemy jajko widelcem ze szczyptą soli i papryką. Na drugą miseczkę wsypujemy bułkę tartą i starty na drobnej tarce ser. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Panierujemy mięso kolejno w jajku i panierce z bułki i sera. Dociskamy. Smażymy z obu stron na średnim płomieniu.
Rzodkwie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy sok. Doprawiamy przyprawami. Dodajemy śmietanę i mieszamy.