Ciasto Solony Maruder – pyszny deser bez pieczenia na krakersach

Ciasto Solony Maruder – pyszny deser bez pieczenia na krakersach
Ciasto Solony Maruder – pyszny deser bez pieczenia na krakersach

Ciasto Solony Maruder to pyszny deser bez pieczenia składający się z masy budyniowej z solonym karmelem, krakersów i polewy czekoladowej. Nie jest skomplikowanie i nie wymaga wiele pracy ani poświęconego czasu, ale proces jego przygotowania jest czasochłonny, więc nie jest to ciasto, które można przygotować „na już”. Najpierw trzeba poczekać, aż budyń całkowicie ostygnie, potem musi „posiedzieć” trochę w lodówce, aby masa zastygła i ciasto dobrze się kroiło. Jak to z każdym ciastem bez pieczenia bywa, najlepiej po prostu przygotować je dzień przed podaniem.

 

Składniki na ciasto Solony Maruder:

  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu Słony Karmel bez cukru (po około 40 g każdy)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej (30 g)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (30 g)
  • 100 g cukru
  • 200 g masła

 

Ponadto:

  • około 400 g krakersów
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4-5 łyżek mleka lub śmietanki 30%

 

Przygotowanie

Około 700 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24x24cm) układamy warstwę krakersów, na nich 1/3 masy budyniowej, potem znowu – krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy.

Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na kostki i mleko lub śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na krakersy. Kiedy całość będzie całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.

Ciasto Solony Maruder – pyszny deser bez pieczenia na krakersach
Ciasto Solony Maruder – pyszny deser bez pieczenia na krakersach

 

Zobacz inne ciasta bez pieczenia z krakersami:

Ciasto Skarb Ali Baby – pyszny smakołyk bez pieczenia z sezamem

Ciasto Orzeszek Wiewióra bez pieczenia – prosty przepis na pyszny deser

Krakersiak z orzechami – ciasto bez pieczenia

Szybkie ciasto Snikers na krakersach

Ciasto budyniowe na krakersach – prosty deser bez pieczenia

Print Friendly, PDF & Email