Ciasto budyniowe na krakersach

Ciekawe połączenie słodkiej budyniowej masy i słonych krakersów. Bardzo smaczne ciacho bez pieczenia.

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół kostki masła
  • budyń waniliowy
  • 1,5 paczki słonych krakersów

Przygotowanie
Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W międzyczasie do miski wlewamy szklankę mleka, dodajemy żółtka, wsypujemy mąki i budyń i miksujemy do gładkiego połączenia się składników. Kiedy mleko już się gotuje, wlewamy masę budyniową i gotujemy jeszcze przez około 5 minut cały czas mieszając. Masę lekko studzimy. W tym czasie układamy na dnie blaszki krakersy (moja blaszka ma wymiary ok 26x20cm). Wylewamy na krakersy masę budyniową, układamy kolejną warstwę krakersów i posypujemy cukrem pudrem.Ciasto odstawiamy na kilka godzin, aby całkowicie się wystudziło.

ciasto

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: