Ciekawe połączenie słodkiej budyniowej masy i słonych krakersów. Bardzo smaczne ciacho bez pieczenia.
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 2 żółtka
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół kostki masła
- budyń waniliowy
- 1,5 paczki słonych krakersów
Przygotowanie
Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W międzyczasie do miski wlewamy szklankę mleka, dodajemy żółtka, wsypujemy mąki i budyń i miksujemy do gładkiego połączenia się składników. Kiedy mleko już się gotuje, wlewamy masę budyniową i gotujemy jeszcze przez około 5 minut cały czas mieszając. Masę lekko studzimy. W tym czasie układamy na dnie blaszki krakersy (moja blaszka ma wymiary ok 26x20cm). Wylewamy na krakersy masę budyniową, układamy kolejną warstwę krakersów i posypujemy cukrem pudrem.Ciasto odstawiamy na kilka godzin, aby całkowicie się wystudziło.
Zostaw odpowiedź