Ciasto Skarb Ali Baby – pyszny smakołyk bez pieczenia z sezamem

Ciasto Skarb Ali Baby – pyszny smakołyk bez pieczenia z sezamem
Ciasto Skarb Ali Baby – pyszny smakołyk bez pieczenia z sezamem

Ciasto Skarb Ali Baby na krakersach, z kremem kajmakowym, galaretką i prażonym sezamem to smakołyk, od którego nie można się oderwać. Ciasto również pięknie prezentuje się na stole i można je przygotować na święta czy rodzinne uroczystości. Goście z pewnością będą zachwyceni.

Ponieważ jest to ciasto bez pieczenia, nie trzeba się martwić, że ciasto może nie wyrosnąć czy zrobić się zakalec. Dodatkowo zaoszczędzamy również trochę czasu.

Składniki na ciasto Skarb Ali Baby:

Krem kajmakowy:

  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (po około 40 g każdy)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej (30 g)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (30 g)
  • 2/3 puszki kajmaku (dałam około 260 g kajmaku o smaku kukułkowym)
  • 200 g masła

 

Ponadto:

  • około 350 g krakersów
  • 1/3 puszki kajmaku
  • opakowanie galaretki porzeczkowej (takie na pół litra płynu, około 70 g)
  • 200 ml wody
  • mały słoik dżemu porzeczkowego (250 g)
  • 150 g sezamu
  • 3 łyżki cukru

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania kremu kajmakowego. Około 800 ml mleka zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z mąkami i proszkiem budyniowym. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.

Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy po kilka łyżek zimnego budyniu i kajmaku, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.

W międzyczasie galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody i pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, mieszamy ją z dżemem porzeczkowym.

Sezam prażymy z 3 łyżkami cukru na suchej patelni, aż cukier zacznie się topić, a sezam nabierze lekko brązowego koloru. W czasie prażenia mieszamy go dość często, uważając, aby się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia

Blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dnie układamy krakersy, na nich rozsmarowujemy połowę kremu kajmakowego. Następnie układamy krakersy, wylewamy półpłynną galaretkę i znowu krakersy i resztę kremu kajmakowego. Na koniec ostatnia warstwa krakersów, na której rozsmarowujemy resztę kajmaku. Wierzch posypujemy sezamem. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

Ciasto Skarb Ali Baby – pyszny smakołyk bez pieczenia z sezamem
Ciasto Skarb Ali Baby – pyszny smakołyk bez pieczenia z sezamem

 

Zobacz inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Ciasto Pociecha Proboszcza – prosty przysmak bez pieczenia

Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia

Ciasto Słodki Amant – herbatnikowiec bez pieczenia

Krakersiak z orzechami – ciasto bez pieczenia

Ciasto Stefanka Cappuccino bez pieczenia

 

Print Friendly, PDF & Email