Smørrebrød – przepis na duńskie kanapki w różnych wersjach

Smørrebrød – przepyszne duńskie kanapki - różne wersje
Smørrebrød – przepyszne duńskie kanapki - różne wersje

Smørrebrød czyli kanapki z ciemnego pieczywa i mnóstwa składników na wierzchu, które spożywamy nożem i widelcem to tradycyjna duńska potrawa popularna od XIX w. W Kopenhadze wiele restauracji serwuje te lokalne specjały w przeróżnych wersjach. Chleb smaruje się grubą warstwą masła lub innego tłuszczu i podaje z czym tylko mamy ochotę. Mogą to być jajka, mięsa, ryby czy sałatki, a do tego warzywa, kiełki i zioła. Całość prezentuje się przepięknie i tworzy małe dzieło sztuki.

Takie kanapki są przepyszne i bardzo sycące, jedna lub dwie w zupełności wystarczą, aby zaspokoić głód. Można je podać na przekąskę w czasie imprezy, kolację czy nawet obiad.

Poniżej cztery wersje Smørrebrød, które przygotowałam ostatnio. Z pewnością jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole w wielu innych wydaniach.

Smørrebrød – przepyszne duńskie kanapki - różne wersje
Smørrebrød – przepyszne duńskie kanapki – różne wersje

 

Smørrebrød z jajkiem:

  • kromka ciemnego chleba żytniego
  • masło
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 liście sałaty
  • 2 rzodkiewki
  • pół pomidora
  • szczypior
  • kiełki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Chleb smarujemy masłem, układamy na nim liście sałaty, plastry jajka i pomidora. Na jajka nakładamy odrobinę majonezu, rzodkiewki, kiełki i gałązki szczypioru. Całość posypujemy solą i pieprzem.

 

Smørrebrød z ziemniakami:

  • kromka ciemnego chleba żytniego
  • masło
  • 2 małe ziemniaki (mogą być młode)
  • 2 rzodkiewki
  • 2 liście sałaty
  • kilka plastrów czerwonej cebuli
  • kiełki
  • majonez
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Chleb smarujemy masłem, układamy na nim liście sałaty, plastry ugotowanych ziemniaków (młode mogą być w skórkach). Na ziemniaki nakładamy majonez, układamy rzodkiewki, posypujemy drobno pokrojoną cebulą i kiełkami. Całość posypujemy solą i pieprzem.

 

Smørrebrød ze śledziem:

  • kromka ciemnego chleba żytniego
  • masło
  • 3 niewielkie matiasy z zalewy octowej
  • plastry czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 3 gałązki kopru
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Chleb smarujemy masłem, układamy na nim śledzie w całości. Dwie gałązki kopru drobno siekamy i mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Takim sosem polewamy śledzie. Układamy na nich plastry cebuli, posypujemy solą i pieprzem i dekorujemy gałązka kopru.

 

Smørrebrød ze pasztetem:

  • kromka ciemnego chleba żytniego
  • masło
  • kilka plastrów pieczonego pasztetu (np. wieprzowego)
  • pół pomidora
  • 2 liście sałaty
  • 3 brązowe pieczarki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni i odrobiną oleju. Chleb smarujemy masłem, układamy na nim liście sałaty, a na niej plastry pasztetu i pomidora. Na wierzchu układamy pieczarki, a całość posypujemy solą i pieprzem.

Smørrebrød – przepyszne duńskie kanapki - różne wersje
Smørrebrød – przepyszne duńskie kanapki – różne wersje

Zobacz inne przepisy na kanapki „na wypasie”:

Kanapki na ciepło – gorące tosty z piekarnika

Kanapki z pastą jajeczną, pomidorem i kiełkami rzodkiewki

Kurczak na chlebie – super zapiekanki chleba tostowego

Lekkie jak chmurka chlebki jajeczne

Bagietki z szynką i warzywami

Print Friendly, PDF & Email