Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce

Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce
Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce

Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce to pyszne, soczyste, mięciutkie i delikatne kotlety a la schabowe. Przepis jest bardzo prosty i łatwy do zrobienia, i jeśli się na niego zdecydujecie, to tak przygotowane kotlety z pewnością nie raz zagoszczą na waszym stole. Podałam je z ziemniakami z wody i surówką z cukinii.

 

Składniki na kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce (wyszły mi 4 duże kotlety):

    • 0,5 kg piersi z indyka
    • duże jajko
    • 1/3 szklanki mleka
    • czubata łyżka mąki pszennej
    • mąka pszenna i bułka tarta do panierowania
    • sól, pieprz
    • łyżka smalcu i 1/3 szklanki oleju do smażenia

 

Przygotowanie

Pierś z indyka kroimy w plastry grubości 2-3 cm, następnie rozbijamy je delikatnie tłuczkiem na grubość około 1 cm lub jeszcze bardziej cienko, w zależności od upodobań. Kotlety oprószamy solą i pieprzem.

Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy czubatą łyżkę mąki, mleko i szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką na gładką masę. Kotlety obtaczamy najpierw w mące, następnie w cieście, na koniec w bułce tartej. Przekładamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smalcem. Smażymy na średniej mocy palnika po kilka minut z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru.

Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce
Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce

 

Zobacz inne przepisy na kotlety panierowane:

Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli

Kotlety kalafiorowe

Serowe kotlety z kurczaka z surówką z białej rzodkwi

Schabowy po królewsku – przepis na obiad

Pierś z kurczaka w cieście cukiniowym

 

Print Friendly, PDF & Email