Surówka z pora i selera naciowego – pyszny dodatek do obiadu

Surówka z pora i selera naciowego – pyszny dodatek do obiadu
Surówka z pora i selera naciowego – pyszny dodatek do obiadu

Surówka z pora i selera naciowego jest smaczna, chrupiąca i dość wyrazista w smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, sosów czy smażonych ryb. Robi się ją bardzo szybko i nie jest skomplikowana. Taką surówkę można przygotowywać przez cały rok, gdyż składniki zawsze są dostępne. Jest smaczna również na drugi dzień po przygotowaniu, więc można przygotować od razu jej większą ilość.

 

Składniki na surówkę z pora i selera naciowego:

  • średniej wielkości por
  • 4 łodygi selera naciowego
  • jabłko
  • łyżka majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie

Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Białą część pora kroimy w cienkie półplasterki. Zasypujemy go około 1/3 łyżeczki soli, mieszamy, lekko ugniatając ręką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody. Łodygi selera również kroimy w cienkie plastry. Jabłko obieramy, przekrawamy na cztery części wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy majonez i szczyptę pieprzu. Mieszamy dokładnie. Surówkę schładzamy w lodówce przez pół godziny.

Surówka z pora i selera naciowego – pyszny dodatek do obiadu
Surówka z pora i selera naciowego – pyszny dodatek do obiadu

 

Zobacz inne przepisy na szybkie surówki do obiadu:

Surówka z kalafiora – bardzo smaczna przekąska z surowego kalafiora

Najlepsza surówka coleslaw – jak z KFC

Surówka z sałaty i ogórka – szybka i smaczna

Kolorowa surówka z kiszonej kapusty – smaczna i zdrowa

Surówka z pomidorów i ogórków do obiadu

Print Friendly, PDF & Email