Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach

Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach
Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach

Miodownik z kremem mlecznym to przepyszne, mięciutkie i puszyste ciasto, przełożone kajmakiem i kremem z mleka w proszku i posypane orzeszkami. Zawsze znika w mgnieniu oka. Wychodzi wysokie, podzielne i słodkie (ale nie mdlące). Będzie idealne na każdą okazję: święta, imieniny, imprezy w pracy, czy po prostu jako deser do popołudniowej kawy.

Miodownik nie jest trudny do przygotowania, wystarczy tylko zagnieść i upiec ciasto, a także wymieszać składniki na krem mleczny. Każdy sobie z tym poradzi, jeśli znajdzie chwilę wolnego czasu.

Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach
Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach

Składniki na miodownik z kremem mlecznym:

Blaty miodowe:

  • 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 200 g masła
  • szklanka cukru (150 g)
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Krem z mleka w proszku:

  • 300 ml płynnego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka w proszku (350 g)
  • 200 g miękkiego masła

 

Dodatkowo:

400 g kajmaku

100 g orzeszków ziemnych niesolonych

 

Przygotowanie

Blaty miodowe

Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z sodą. Do miski wbij również jajka, dodaj cukier i miód. Zimne masło posiekaj drobno nożem lun zetrzyj na tarce i dodaj do reszty składników. Ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Podziel je na 3 równe części, zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie dno blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylep pierwszą częścią ciasta. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 18 minut w trybie góra-dół. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Tak samo piecz drugi i trzeci blat miodowy.

Krem z mleka w proszku

Płynne mleko wymieszaj z mlekiem w proszku za pomocą miksera lub rózgi kuchennej. Masło przełóż do miski i ucieraj z cukrem przez 3-4 minuty. Następnie, cały czas ucierając dokładaj po łyżce masy mlecznej. Mieszaj do połączenia się składników.

Złożenie ciasta

Na każdym blacie ciasta rozsmaruj po 1/3 kajmaku. Jeden z blatów przełóż na blaszkę. Wyłóż na niego połowę kremu mlecznego, nakryj drugim blatem i wyłóż drugą część kremu. Ciasto nakryj trzecim blatem miodowym. Wierzch posyp rozdrobnionymi orzeszkami. Możesz je rozdrobnić przekładając do woreczka foliowego i uderzając tłuczkiem do mięsa. Ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu.

Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach
Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach

 

Zobacz inne przepisy na tradycyjne ciasta:

Miodownik krajeński – efektowne i pyszne ciasto

Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje

Fale Dunaju z malinami – sprawdzony przepis na pyszne ciasto

Babka marmurkowa – niezawodny przepis

Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis

 

Print Friendly, PDF & Email