Kopytka z sosem pieczarkowym i karkówką

Kopytka uwielbiam, zwłaszcza takie podsmażone na maśle. Do tego sos z karkówki i pieczarek i mamy pyszne danie na obiad.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • ok 200g mąki pszennej
  • sól

Sos:

  • 300 g karkówki
  • 250 g pieczarek
  • 200 g śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • papryka słodka

Przygotowanie
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę i jajko i zagniatamy ciasto. Przekładamy je na stolicę posypaną mąką. Dzielimy ciasto na kilka części i z każdej formujemy wałek grubości kciuka. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy nożem na ukośne kawałki. Kopytka wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Najlepiej gotować je porcjami, aby się nie skleiły. Gotujemy do momentu, aż nie wypłyną na powierzchnię. Wyciągamy łyżką cedzakową.

W międzyczasie robimy sos. Karkówkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy będzie rumiana, dolewamy szklankę wody i dusimy dopóki mięso nie zmięknie. Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do karkówki. Kiedy sok z nich odparuje, dodajemy śmietanę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5 min. Sosem polewamy kopytka.

kopytka

Print Friendly, PDF & Email