Zupa ułańska

Przepis na zupę dla osób lubiących parówki, gdyż ich smak jest w niej dominujący. Zamiast parówek można dodać dobrą kiełbasę.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • ok 150 g chudego boczku
  • 3 cienkie parówki
  • puszka fasoli perłowej
  • 3/4 szklanki makaronu muszelki
  • pieprz, sól, mielona czerwona papryka
  • kostka rosołowa
  • 3 łyżki śmietany 18 %

Przygotowanie
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchew kroimy w kostkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa gotujemy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem w około 2 litrach wody, dodajemy kostkę rosołową lub sól do smaku. Gdy warzywa będą już dość miękkie dodajemy makaron i mieszamy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy wodę. Gdy makaron będzie prawie miękki, wrzucić podsmażony boczek, dodajemy majeranek, odsączoną i opłukaną fasolę oraz obrane z osłonek, opłukane i pokrojone w plastry parówki. Trochę gotującego się wywaru z zupy mieszamy ze śmietaną, którą następnie dodajemy do zupy. Mieszamy i przyprawiajmy. Gotujemy jeszcze kilka minut.

zupa_ulanska

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: