Zupa ułańska – fasolowa z makaronem

Zupa ułańska – fasolowa z makaronem
Zupa ułańska – fasolowa z makaronem

Zupa ułańska to nic innego jak zupa fasolowa na wędzonce z dodatkiem makaronu i kiełbasy. Jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Dla mnie najlepiej smakuje na drugi czy trzeci dzień po ugotowaniu.

Składniki na zupę ułańską:

  • 400 g suchej drobnej fasoli
  • cebula
  • kawałek pora
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy myśliwskiej
  • 150 g drobnego makaronu
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem soli, na małym ogniu przez około półtora godziny (aż będzie miękka). Wszystkie warzywa obieramy i wraz z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim oraz boczkiem gotujemy w 3 litrach osolonej wody na małym ogniu przez około pół godziny. Po ugotowaniu odcedzamy. Makaron gotujemy oddzielnie al dente. Ugotowany boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jedną ugotowaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do odcedzonego wywaru dodajemy podsmażony boczek z kiełbasą, marchew i fasolę. Całość gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania dodajemy również śmietanę.

 

Zupa ułańska – fasolowa z makaronem
Zupa ułańska – fasolowa z makaronem

Zobacz inne przepisy na sycące zupy:

Zupa Meksykańska Z Mięsem Mielonym

Flaczki Drobiowe Z Udek

Prosta Zalewajka Z Ziemniakami

Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa

Zupa Ziemniaczana – Kartoflanka

Zupa Fasolowa Na Kiełbasie

Zupa Gulaszowa Z Wieprzowiną I Dużą Ilością Warzyw

Print Friendly, PDF & Email