Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną – pyszne danie na każdą okazję

Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną – pyszne danie na każdą okazję
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną – pyszne danie na każdą okazję

Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną to bardzo smaczna, sycąca i aromatyczna potrawa, którą można podać zarówno na obiad, na kolację czy na imprezie bądź świątecznym stole. Nieodzownie towarzyszy im kubek czerwonego barszczu. Krokiety zawsze wszystkim smakują, dlatego szybko znikają ze stołu, nieważne czy są Święta czy trwa impreza imieninowa.

Z podanych składników wychodzi 18 dużych i bardzo sycących sztuk. Można je z powodzeniem zamrozić (nie panieruj ich wtedy i nie smaż). Po odmrożeniu będą jak świeże.

Składniki na krokiety z mięsem i kapustą kiszoną (18 sztuk):

Naleśniki:

  • 750 ml mleka (3 szklanki)
  • 500 ml wody (2 szklanki)
  • 390 g mąki pszennej typ 500 (3 szklanki)
  • 3 jajka
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki soli

 

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • około 800 g kapusty kiszonej
  • duża cebula
  • 300 g mrożonych grzybów leśnych lub pieczarek
  • kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
  • sól, pieprz

 

Panierka:

  • 3 jajka
  • około szklanka bułki tartej

 

Przygotowanie

Naleśniki

Mąkę wsyp do miski. Dodaj do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksuj ze sobą przez chwilę, następnie masę odstaw na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię (moja ma średnicę 28 cm) z odrobiną oleju wlej szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewaj już oleju.

Smaż je z jednej strony około półtora minuty, następnie obróć je przy pomocy drewnianej łopatki i smaż na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układaj w stosik na talerzu, który nakryj miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność. Naleśniki odstaw do wystudzenia lub od razu zawijaj.

Farsz

Kapustę odciśnij z wody, przełóż do garnka i zalej zimną wodą, tak aby była całkowicie zakryta. Dodaj do niej płaską łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości, czyli około 30 minut. Następnie kapustę odcedź z wody i odstaw do wystudzenia.

Kiedy będzie na tyle chłodna, że da się ją chwycić dłonią, posiekaj ją nożem na małe kawałki. Liście laurowe i ziele angielskie możesz wyrzucić.

Jeśli masz mrożone grzyby, zalej je wodą, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj przez około 10 minut. Następnie odcedź je, przepłucz pod bieżącą wodą i zmiel w maszynce do mięsa.

Jeśli masz pieczarki, to oczyść je, zetrzyj na tarce o średnich oczkach i podsmaż na oleju.

Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju, wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Następnie wrzuć mięso mielone i smaż, aż nabierze jednolitego, brązowawego koloru. Od czasu do czasu mięso mieszaj drewnianą łopatką, rozdrabniając je i pilnuj, żeby się nie przypaliło.

Pokrojoną kapustę, mięso mielone z cebulę, pieczarki lub grzyby przełóż do jednej miski. Dodaj sól i pieprz do smaku i wymieszaj.

Złożenie krokietów

Na naleśniki wyłóż sporą łyżkę farszu i rozsmaruj po całej powierzchni, omijając obrzeża. Zagnij do środka dwa równoległe brzegi naleśnika. Następnie zwiń rulon, rozpoczynając od niezagiętego brzegu.

Tak przygotowane krokiety obtocz w roztrzepanym widelcem jajku i bułce tartej. Smaż na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia.

Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną – pyszne danie na każdą okazję
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną – pyszne danie na każdą okazję

Zobacz inne przepisy na dania z naleśników:

Naleśniki zapiekane z pysznym farszem pieczarkowym

Krokiety imprezowe w chrupiącej panierce – hit wszystkich spotkań

Naleśniki ruskie z serem żółtym

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym

Print Friendly, PDF & Email