Sałatka porowa z jajkami i kukurydzą

Sałatka porowa z jajkami

Sałatka porowa z jajkami nie wymaga wielu składników, a jest zaskakująco pyszna. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczonych mięs, albo samodzielny posiłek. Sprawdzi się również na świątecznym stole!

Składniki:

  • 5 jajek
  • por (1 duży lub 2 małe)
  • puszka kukurydzy
  • średnie jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Por kroimy w półplasterki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, jabłko kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy sok z cytryny, majonez i przyprawy. Sałatkę mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Sałatka porowa z jajkami
Sałatka porowa z jajkami

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: