Chińszczyzna z makaronem

Bardzo lubię mrożonki warzyw chińskich. Do tej pory robiłam je z dodatkiem ryżu, tym razem postanowiłam coś zmienić i ryż zamieniłam na makaron, dodatkowo dodałam sezam i szczypiorek.

Składniki:

  • pół paczki makaronu pappardelle
  • pół paczki mrożonki warzyw chińskich
  • duża pierś z kurczaka
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka sezamu
  • sól, pieprz
  • curry, słodka i ostra papryka, imbir, cynamon
  • sos sojowy

Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy zamrożone warzywa, podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż zmiękną. Dodajemy przyprawy i sos sojowy. Następnie makaron mieszamy z kurczakiem i warzywami. Potrawę wykładamy na talerze, posypujemy sezamem i szczypiorkiem.

 

mak_chinskie

Print Friendly, PDF & Email