Sałatka warstwowa z tuńczykiem – błyskawiczna do zrobienia

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, kukurydzą i serem żółtym jest błyskawiczna do zrobienia i nie wymaga wiele pracy. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezie, na świątecznym stole czy jako lunch do pracy. Bardzo ją lubię, gdyż jest pyszna, sycąca, kolorowa i ładnie się prezentuje na stole. Jeśli lubicie ryby, z pewnością przypadnie wam do gustu.

 

Składniki na sałatkę warstwową z tuńczykiem:

  • 2 puszki tuńczyka o wadze około 150 g po odsączeniu (najlepiej w kawałkach i w sosie własnym)
  • średniej wielkości czerwona cebula
  • mała puszka kukurydzy (około 150 g po odsączeniu)
  • 4 jajka
  • około 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą i przyprawami. W szklanej salaterce układamy kolejno: tuńczyk, cebula czerwona, kukurydza, jajka, sos majonezowy i na wierzchu ser żółty. Przed podaniem sałatkę schładzamy w lodówce.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Zobacz inne przepisy na sałatki warstwowe:

Sałatka Warstwowa Z Makaronem – Pyszna I Prosta

Sałatka Ze Szprotkami Na Krakersach

Warstwowa Sałatka Śledziowa Z Papryką

Warstwowa Sałatka Z Brokułem I Kurczakiem

Sałatka Warstwowa Z Szynką I Selerem Konserwowym

Szybka Sałatka Warstwowa Z Jajkiem I Pomidorem – Niezawodny Przepis

Print Friendly, PDF & Email