Gulasz wołowy z grzybami

Wołowinę przygotowuję rzadko, gdyż trzeba ją długo gotować, aby zrobiła się miękka. Jednak w sosie z grzybów leśnych jest tak smaczna, że warto trochę dłużej posiedzieć w kuchni.

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • cebula
  • ok 300 g grzybów leśnych (dałam podgrzybki)
  • kilka ziaren jałowca, liść laurowy
  • ok pół litra bulionu
  • sól, pieprz, papryka słodka, tymianek

Przygotowanie
Wołowinę kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem i słodką papryką i podsmażamy na patelni z rozgrzanym oleju, dodając cebulę pokrojoną w piórka. Grzyby czyścimy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle na osobnej patelni. Gdy wołowina się zrumieni, podlewamy ją bulionem, dodajemy rozgniecione ziarna jałowca i liść laurowy. Mięso dusimy na małym ogniu aż stanie się miękkie (u mnie zajęło to dwie godziny). W razie potrzeby podlewamy bulionem. Pod koniec gotowania dodajemy grzyby, tymianek, sól i pieprz.

wolowina_grzyb

Print Friendly, PDF & Email