Zapiekane tortille z parówką i dwoma rodzajami sera to pyszne i błyskawiczne do zrobienia przekąski, które możesz podać na kolację na ciepło, podczas imprezy czy spotkania ze znajomymi. Przygotowuje się je dosłownie w 5 minut, potem wystarczy tylko włożyć je do piekarnika i zapiec. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, a nie chce ci się siedzieć długo w kuchni, to przepis jest zdecydowanie dla ciebie.
Przepis jest wykonany z gotowych produktów, które można kupić w większości sklepów. Pamiętaj jednak, aby przed zakupem przeczytać ich skład. Im mają mniej składników tym lepiej. Parówki powinny mieć przynajmniej 90% mięsa; tortilla najlepiej, żeby nie miała oleju palmowego, stabilizatorów i maltodekstryny; a ser azotanu potasu.
Składniki na zapiekane tortille z parówką:
- 4 gotowe placki tortilli
- 6 cienkich parówek np. drobiowe
- 100 g sera żółtego w plastrach
- 100 g sera pleśniowego w plastrach
- 4 łyżeczki majonezu
- łyżeczki ketchupu
Na wierzch:
mały pęczek szczypioru
3 łyżki ketchupu
około 100 g sera żółtego
Przygotowanie
Każdy placek tortilli wysmaruj łyżeczką majonezu i ketchupu. Ułóż na nim plastry sera żółtego i pleśniowego. Na brzegu ułóż po półtora parówki i zroluj placki.
Tortille przełóż na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Wysmaruj je z wierzchu ketchupem i posyp startym serem żółtym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekaj przez 20 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Zostaw odpowiedź