Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą

Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą
Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą

Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą to pyszna przekąska idealna na imprezę, kolację czy do wzięcia do pracy, szkoły lub na wycieczkę. Jeśli robimy własnoręcznie placki tortilli jest to nieco pracochłonne, ale smak potrawy z pewnością wynagrodzi wysiłek. Z podanych składników wychodzi około 12 sztuk, więc jest to bardzo duża porcja. Z pewnością taniej wyjdzie zrobić placki niż kupić aż tyle, no i na pewno o wiele zdrowiej, gdyż te sklepowe zawsze mają dużo chemii w składzie.

 

Składniki na tortillę kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą:

Placki (12 sztuk o średnicy około 24 cm):

      • 500 g mąki pszennej typ 550
      • 250 ml gorącej wody
      • łyżka oleju
      • łyżeczka soli

 

Sałatka:

    • pół średniej kapusty pekińskiej
    • ćwiartka niewielkiej kapusty czerwonej + łyżeczka soli + pół łyżeczki cukru + 2 łyżki octu (albo około 200 g czerwonej kapusty ze słoika, odsączonej z zalewy)
    • 2 piersi z kurczaka (około 400 g)
    • 3 ogórki konserwowe
    • puszka kukurydzy
    • cebula czerwona
    • łyżka przyprawy kebab-gyros

 

Sos:

    • 2 łyżki majonezu
    • 180 ml jogurtu naturalnego
    • łyżeczka musztardy
    • 3 ząbki czosnku
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Mąkę przekładamy do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dzielimy je na 3 części, a każdą część na 4 kulki, które rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy około 24 cm. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1,5 minuty z każdej strony. Gotowe placki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Tortille najlepiej zawijać od razu po przygotowaniu, natomiast jeśli planujemy je zawinąć po kilku godzinach to najlepiej po smażeniu włożyć je do woreczka strunowego, zachowają wtedy elastyczność. Innym rozwiązaniem jest ponowne podgrzanie ich przed zawinięciem.

Do przygotowania potrawy można też użyć gotowych placków kupionych w sklepie, ale zazwyczaj nie mają one dobrego składu.

Przygotowujemy sałatkę kebab. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy na lekko złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Czerwoną kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, zasypujemy solą, cukrem i polewamy ocet. Ręką przez chwilę ją ugniatamy i odstawiamy na pół godziny, aby zmiękła.

Kapustę pekińską drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Polewamy sosem, który przygotowujemy z majonezu, jogurtu, musztardy, czosnku przeciśniętego przez praskę i przypraw.

Po 2-3 łyżki sałatki układamy na tortillach, które zwijamy ciasno w rulon. Następnie zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę. Tortille można podać na zimno lub grillowane na patelni lub grillu elektrycznym.

Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą
Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą

 

Zobacz inne przepisy na dania inspirowane kebabem/gyrosem:

Domowa pizza kebab-gyros

Kebaby z mięsa mielonego

Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki

Domowy gyros na talerzu z frytkami

Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku

Chlebki pita z sałatką gyros

 

Print Friendly, PDF & Email