Tagliatelle w sosie z sera brie z brukselką

Pyszny makaron z sosem z serka brie, piersią z kurczaka i brukselką. Smaczne i sycące danie.

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 250 g brukselek
  • 150 ml śmietany 30%
  • opakowanie sera brie
  • pierś z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól
  • bazylia

Przygotowanie
Brukselki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe brukselki przekrawamy na ćwiartki. Makaron gotujemy również w osolonej wodzie al dente.
Ser brie i pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Pierś podsmażamy na patelni, następnie dodajemy śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotowujemy. Na patelnię dodajemy ser i mieszamy, aż się rozpuści a sos zgęstnieje. Sos przyprawiamy. Następnie dodajemy brukselki i makaron. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę.

tag_brukselka

Print Friendly, PDF & Email