Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto

Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto
Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto

Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto to lekkie, zdrowe i pyszne danie na obiad. Taką rybę robi się dość szybko i jest świetnym, aromatycznym i kolorowym sposobem na przemycenie ryb do codziennej diety.

 

Składniki na ryba w warzywach:

    • 500 g filetów rybnych (dałam dorsza)
    • 750 g mrożonki warzywa na patelnię (lub pokrojone świeże warzywa: marchew, fasolka szparagowa, brokuł, ziemniaki itd.)

 

Pesto (można też użyć gotowego ze słoiczka):

    • pęczek natki pietruszki
    • pęczek kopru
    • 80 ml oliwy z oliwek
    • sok z połówki cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 g słonecznika
    • sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

 

Przygotowanie

Jeśli mamy mrożone ryby, to najpierw je całkowicie rozmrażamy i kroimy na mniejsze porcje. Warzywa gotujemy al dente na parze. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Koper i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do misy blendera. Dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, słonecznik, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą i pieprzem. Na nich układamy filety rybne. Każdy filet smarujemy pesto. Całość posypujemy przyprawą suszone pomidory. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut z funkcją termoobiegu.

Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto
Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto

 

Zobacz inne przepisy na rybę na obiad:

Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie

Ryba w cieście serowym

Ryba w wiórkach kokosowych

Ryba z warzywami pieczona w papilotach

Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem

Print Friendly, PDF & Email