Karpatka Straciatella – prosty przepis na pyszne ciasto

Karpatka Straciatella – prosty przepis na pyszne ciasto
Karpatka Straciatella – prosty przepis na pyszne ciasto

Karpatka Straciatella to nieskomplikowane, wszystkim znane ciasto w nowej odsłonie, bo z dodatkiem czekolady. Jest bardzo smaczne i nie można poprzestać na jednym kawałku. Pofalowane ciasto parzone, masa budyniowa i czekolada stanowią pyszne połączenie, które znajdzie wielu zwolenników.

 

Składniki na Karpatkę Straciatella:

Ciasto parzone:

  • 250 ml wody (szklanka)
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1,5 szklanki)
  • 5 jajek rozmiar M
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 1 litr mleka 2%
  • 200 g masła
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 60 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (5 łyżek)
  • 75 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
  • 2 żółtka jajka
  • 100 g czekolady gorzkiej

 

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki mleka

 

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto parzone. W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Garnek z powrotem stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając podgrzewamy około 2 minuty. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku, a także szczyptę soli i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.

Jedną z części rozsmarowujemy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 28×23 cm). Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut w trybie góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i pozostawiamy do wystudzenia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Przygotowujemy masę budyniową. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 250 ml mleka rozpuszczamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Mieszankę wlewamy powoli do wrzącego mleka i mieszamy energicznie rózgą kuchenną. Kiedy masa zgęstnieje, garnek zdejmujemy z ognia, budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy startą na tarce lub rozdrobnioną w rozdrabniaczu od blendera czekoladę i miksujemy jeszcze kilkanaście sekund.

Krem wykładamy na jeden z blatów ciasta i przykrywamy drugim. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i tak powstałą polewę wylewamy łyżką na wierzch ciasta, tworząc zygzaki. Karpatkę odkładamy na godzinę do lodówki, aby masa zastygła.

Karpatka Straciatella – prosty przepis na pyszne ciasto
Karpatka Straciatella – prosty przepis na pyszne ciasto

 

Zobacz inne przepisy na ciasta ze starego zeszytu:

Szarlotka na kruchym cieście z bezą – najlepsza na świecie

Maślane ciasto ze śliwkami – mięciutkie, puszyste i wilgotne

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami – sprawdzony przepis

Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu

 

Print Friendly, PDF & Email