Pulpety zapiekane z ziemniakami – efektowna i tania zapiekanka

Pulpety zapiekane z ziemniakami – efektowna i tania zapiekanka
Pulpety zapiekane z ziemniakami – efektowna i tania zapiekanka

Pulpety zapiekane z ziemniakami i marchewką pod beszamelową pierzynką to pomysł na bardzo smaczne, a przy tym dość proste i tanie danie na obiad dla całej rodziny. Dzięki ułożeniu składników prezentuje się bardzo ładnie i apetycznie. Z pewnością skusi niejednego niejadka.

Jak przygotować zapiekane pulpety z ziemniakami i marchewką?

Najpierw należy wymieszać mięso na pulpety, następnie przygotować sos beszamelowy. Potem wszystkie składniki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekankę wkładamy na ponad godzinę do piekarnika.

Składniki na pulpety zapiekane z ziemniakami (4 duże porcje):

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 duża marchew (250 g)
  • szklanka mleka
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka masła
  • pęczek szczypioru
  • sól, pieprz

 

Pulpety:

  • 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe, wedle gustu)
  • 1 bułka pszenna
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania mięsa na pulpety. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy około 1/4 szklanki mleka i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie bułkę rozdrabiamy widelcem na papkę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy ze sobą przez kilka minut, aż masa stanie się klejąca.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na dnie i bokach naczynia żaroodpornego układamy plastry ziemniaków, tak aby na siebie zachodziły. Następnie na bokach układamy jeszcze plastry marchewki. Na ziemniaki wylewamy sos beszamelowy. Mokrą ręką z mięsa formujemy kulki wielkości mandarynki i układamy w dwóch rzędach w naczyniu. Między pulpetami układamy plastry ziemniaków i marchewki do wykończenia składników.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez około 50 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20 minut (opcjonalnie zapiekankę można posypać startym serem żółtym). Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorem.

Pulpety zapiekane z ziemniakami – efektowna i tania zapiekanka
Pulpety zapiekane z ziemniakami – efektowna i tania zapiekanka

 

Zobacz inne przepisy na tanie zapiekanki:

Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana – przepis na tani obiad

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Prosta zapiekanka ziemniaczana

Kryzysowa zapiekanka z makaronem

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i pieczarkami

 

Print Friendly, PDF & Email