Pulpety zapiekane z ziemniakami i marchewką pod beszamelową pierzynką to pomysł na bardzo smaczne, a przy tym dość proste i tanie danie na obiad dla całej rodziny. Dzięki ułożeniu składników prezentuje się bardzo ładnie i apetycznie. Z pewnością skusi niejednego niejadka.
Jak przygotować zapiekane pulpety z ziemniakami i marchewką?
Najpierw należy wymieszać mięso na pulpety, następnie przygotować sos beszamelowy. Potem wszystkie składniki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekankę wkładamy na ponad godzinę do piekarnika.
Składniki na pulpety zapiekane z ziemniakami (4 duże porcje):
- 1,2 kg ziemniaków
- 1 duża marchew (250 g)
- szklanka mleka
- łyżka mąki pszennej
- łyżka masła
- pęczek szczypioru
- sól, pieprz
Pulpety:
- 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe, wedle gustu)
- 1 bułka pszenna
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania mięsa na pulpety. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy około 1/4 szklanki mleka i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie bułkę rozdrabiamy widelcem na papkę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy ze sobą przez kilka minut, aż masa stanie się klejąca.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na dnie i bokach naczynia żaroodpornego układamy plastry ziemniaków, tak aby na siebie zachodziły. Następnie na bokach układamy jeszcze plastry marchewki. Na ziemniaki wylewamy sos beszamelowy. Mokrą ręką z mięsa formujemy kulki wielkości mandarynki i układamy w dwóch rzędach w naczyniu. Między pulpetami układamy plastry ziemniaków i marchewki do wykończenia składników.
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez około 50 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20 minut (opcjonalnie zapiekankę można posypać startym serem żółtym). Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorem.
Zobacz inne przepisy na tanie zapiekanki:
Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana – przepis na tani obiad
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Prosta zapiekanka ziemniaczana
Kryzysowa zapiekanka z makaronem
Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i pieczarkami
Zostaw odpowiedź