Tagliatelle z bobem

Przepis na smaczną potrawę z makaronem, szynką i warzywami.

Składniki:

  • 250 g szynki albo ulubionej wędliny
  • kilka pieczarek
  • szklanka bobu
  • papryka czerwona
  • 125 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, oregano
  • makaron tagliatelle

Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Osobno gotujemy bób do miękkości. Szynkę kroimy w paski. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilkę smażymy. Dorzucamy paprykę pokrojoną w paski. Chwilkę dusimy – aż warzywa zmiękną i dodajemy bób. Przyprawiamy i dodajemy śmietanę. Wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy dokładnie.

tagliatelle_bob

Print Friendly, PDF & Email