Kotlety z dodatkiem ryżu – sposób na soczyste mielone

Kotlety z dodatkiem ryżu – sposób na soczyste mielone
Kotlety z dodatkiem ryżu – sposób na soczyste mielone

Kotlety z dodatkiem ryżu to pyszny i prosty sposób na soczyste i mięciutkie  mielone, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Dodatek ryżu sprawia, że mięso nabiera lekkości i nie jest takie zbite. Jeśli więc masz problem z twardymi mielonymi, to z pewnością przepis dla ciebie!

Przepis znalazłam na stronie Halinka gotuje i tylko nieco zmodyfikowałam.

Z czym podać kotlety mielone z dodatkiem ryżu?

Kotlety są bardzo uniwersalne i można je podać z ulubionymi dodatkami, aby stworzyć pyszną kompozycję na obiad. Świetnie sprawdzą się np. z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i surówką ze świeżych warzyw lub ćwikłą z buraczków.

 

Składniki na kotlety z dodatkiem ryżu (około 6 sztuk):

  • 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka)
  • 200 g ryżu białego
  • jajko rozmiar L
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • bułka tarta do obtoczenia
  • papryka ostra i wędzona, suszony czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Przygotowanie

Ryż ugotuj wg instrukcji producenta, a nawet możesz go nieco rozgotować, aby był klejący. Odstaw do wystudzenia.

Chłodny ryż przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę, ketchup i przyprawy. Do miski wbij jajko. Całość wyrób ręką na jednolitą, klejącą się do dłoni masę.

Z masy uformuj nieco podłużne kotleciki wielkości około 2/3 dłoni. Każdy obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i ułóż kotlety. Smaż z jednej strony przez około 7-8 minut na niezbyt dużym ogniu. Następnie przełóż je na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut, aż skórka nabierze brązowego koloru. Po usmażeniu, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kotlety z dodatkiem ryżu – sposób na soczyste mielone
Kotlety z dodatkiem ryżu – sposób na soczyste mielone

Zobacz inne przepisy na kotlety z mięsa mielonego:

Zrazy z mięsa mielonego w sosie – pyszne danie na obiad

Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis

Frykadelki wieprzowe z cukinią w sosie musztardowym

Hreczanyki – podkarpackie kotlety z mięsa i kaszy gryczanej

Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami

 

Print Friendly, PDF & Email