Parówki zapiekane w chlebie tostowym – błyskawiczne śniadanie

Parówki zapiekane w chlebie tostowym – błyskawiczne śniadanie
Parówki zapiekane w chlebie tostowym – błyskawiczne śniadanie

Parówki zapiekane w chlebie tostowym to bardzo prosta i szybka do zrobienia przekąska, którą można podać na pyszne śniadanie czy jako przekąskę na imprezie. Dzieci za nią przepadają, ale również dorośli chętnie się skuszą.

Takie danie przygotujesz, nawet jeśli nie masz pojęcia o gotowaniu, a do jego wykonania potrzeba tylko kilku prostych składników.

Jakie parówki wybrać?

Wybierając parówki, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów:

Zawartość mięsa: Im wyższa zawartość mięsa, tym lepsza jakość parówek. Dobrze, aby mięso stanowiło co najmniej 90% składu. Należy unikać parówek z mięsem oddzielonym mechanicznie (MOM), które jest gorszej jakości i ma mniej wartości odżywczych.

Tłuszcz: Zawartość tłuszczu w parówkach może się wahać od kilku do nawet 30%. Osoby dbające o sylwetkę powinny wybierać parówki z niższą zawartością tłuszczu, np. drobiowe.

Konserwanty: Najczęściej stosowanym konserwantem w parówkach jest azotyn sodu (E250). Choć jest on dopuszczony do użytku w przemyśle spożywczym, warto ograniczać jego spożycie. Istnieją parówki bez konserwantów, które są lepszym wyborem.

Inne dodatki: W parówkach mogą znajdować się również inne substancje, takie jak stabilizatory, wzmacniacze smaku, barwniki i aromaty. Im krótszy skład, tym lepiej. Unikaj parówek zawierających sztuczne dodatki.

Cena: Cena może być dobrym wyznacznikiem jakości. Dobre parówki nie mogą być zbyt tanie. Warto zainwestować w produkt wyższej jakości, który będzie miał lepszy smak i właściwości odżywcze.

 

Składniki na parówki zapiekane w chlebie tostowym:

  • 6 parówek
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 6 plastrów sera żółtego
  • ketchup
  • mały pęczek szczypioru

 

Przygotowanie

Jeśli parówki mają osłonki, to zdejmij je. Kromki chleba tostowego rozłóż na blacie. Na każdej z nich połóż po plasterku sera i ułóż na skos parówkę.

Chleb z parówkami zawiń w łódkę i ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj przez 15 minut w rozgrzanym do 180 C piekarniku.

Po wyjęciu z piekarnika polej ketchupem i posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj od razu.

Parówki zapiekane w chlebie tostowym – błyskawiczne śniadanie
Parówki zapiekane w chlebie tostowym – błyskawiczne śniadanie

Zobacz inne przepisy na dania w wykorzystaniem parówek:

Parówki nadziewane pieczarkami i serem

Zapiekane tortille z parówką – szybkie przekąski w 5 minut

Parówki w panierce jak do nuggestsów

Krokiety ziemniaczane z parówką

Jogurtowe muffinki z parówką i cebulką

 

Print Friendly, PDF & Email