Parówki nadziewane pieczarkami i serem

Parówki nadziewane pieczarkami i serem
Parówki nadziewane pieczarkami i serem

Parówki nadziewane pieczarkami i serem to bardzo smaczna i szybka przekąska na ciepło w sam raz na kolację czy domówkę. Robi się je bardzo łatwo, z kilku prostych składników. Można podać je z ketchupem albo sosem czosnkowym. Na szczęście obecnie w sklepach można znaleźć parówki dobrej jakości, zrobione w 100% z mięsa, więc bez żadnych wyrzutów sumienia można taką przekąskę przygotować.

 

Składniki na parówki nadziewane pieczarkami i serem:

  • 6 cienkich parówek (dałam z szynki, mogą być inne ulubione)
  • 300 pieczarek
  • cebula
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • niewielki pęczek szczypiorku

 

Przygotowanie

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju wrzucamy najpierw cebulę, a po 2-3 minutach pieczarki. Składniki podsmażamy, aż z pieczarek odparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Parówki nacinamy wzdłuż, delikatnie rozchylamy, aby zrobić rynienkę i nakładamy farsz. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut. Po wyjściu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem.

Parówki nadziewane pieczarkami i serem
Parówki nadziewane pieczarkami i serem

Zobacz inne przepisy na dania z parówek:

Krokiety ziemniaczane z parówką

Parówki w panierce jak do nuggestsów

Paseczkowa sałatka (z trzech składników i sosu)

Ryż z sosem pomidorowym i parówkami

Szybka sałatka ziemniaczana z parówką

Print Friendly, PDF & Email