Parówki nadziewane pieczarkami i serem to bardzo smaczna i szybka przekąska na ciepło w sam raz na kolację czy domówkę. Robi się je bardzo łatwo, z kilku prostych składników. Można podać je z ketchupem albo sosem czosnkowym. Na szczęście obecnie w sklepach można znaleźć parówki dobrej jakości, zrobione w 100% z mięsa, więc bez żadnych wyrzutów sumienia można taką przekąskę przygotować.
Składniki na parówki nadziewane pieczarkami i serem:
- 6 cienkich parówek (dałam z szynki, mogą być inne ulubione)
- 300 pieczarek
- cebula
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz
- niewielki pęczek szczypiorku
Przygotowanie
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju wrzucamy najpierw cebulę, a po 2-3 minutach pieczarki. Składniki podsmażamy, aż z pieczarek odparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Parówki nacinamy wzdłuż, delikatnie rozchylamy, aby zrobić rynienkę i nakładamy farsz. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut. Po wyjściu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem.
Zostaw odpowiedź