Makaron z boczkiem i brokułem to błyskawiczne i bardzo proste do zrobienia danie, które można podać na pożywny obiad. Jeśli nie macie czasu albo ochoty na długie przesiadywanie w kuchni, a chcecie przygotować wyjątkowy posiłek, to takie danie będzie w sam raz. Z pewnością posmakuje całej rodzinie, gdyż makaron jest przepyszny i aromatyczny, choć może niezbyt dietetyczny. Za to zapewnia uczucie sytości dla długo.
Jak przygotować makaron z boczkiem i brokułem?
Rozpoczynamy od ugotowania makaronu i brokuła. W międzyczasie podsmażmy na patelni boczek z porem. Następnie na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy przyprawy. Kiedy sos nieco zgęstnieje mieszamy go z makaronem i brokułem. Danie wykładamy na talerze i posypujemy serem żółtym. Gotowe!
Składniki na makaron z boczkiem i brokułem (3 porcje):
-
250 g makaronu penne lub innego ulubionego
-
400 g boczku wędzonego
-
mały por
-
brokuł
-
200 ml śmietany 30%
-
50 g sera żółtego np. parmezan
-
zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól
Przygotowanie
Brokuł dzielimy na drobne różyczki i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie lub na parze. Makaron gotujemy w osolone wodzie al dente, jakieś 2-3 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu.
Boczek kroimy w paski. Pora w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy boczek i smażymy, aż zacznie się rumienić. Następnie dodajemy pora i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Kiedy por zmięknie, wlewamy śmietankę, dodajemy zioła i przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec na patelnię wsypujemy makaron i pora i mieszamy wszystko ze sobą.
Makaron wykładamy na talerze i posypujemy startym serem żółtym.
Zostaw odpowiedź