Cebularze lubelskie z dodatkiem maku to bardzo smaczne bułeczki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie czy kolację. Są mięciutkie wewnątrz, chrupiące na zewnątrz, złociste, puszyste i aromatyczne. Najlepiej smakują na ciepło, dlatego na drugi dzień po przygotowaniu można podgrzać je w mikrofalówce. Jest to również bardzo tania przekąska, gdyż powstaje z kilku podstawowych składników. Można podać je z ketchupem czy sosem czosnkowym.
Składniki na cebularze lubelskie (około 8 sztuk):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 25 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych
- jajko rozmiar L
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 4 cebule (500 g)
- 2 łyżki suchego maku
- sól
- 3 łyżki oleju
- jajko do posmarowania bułek
Przygotowanie
Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Jeśli korzystamy z suchych drożdży to pomijamy ten krok.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajko, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży lub suche drożdże i cukier.
Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie obieramy i kroimy cebulę w piórka. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy, aż zacznie się rumienić. Dodajemy mak i odrobinę soli i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat i jeszcze raz krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 8-10 równych części. Każdą z nich formujemy w kulę, następnie rozwałkowujemy wałkiem na placek. Układamy je odstępach na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie na środku podrośniętych placków robimy dnem szklanki okrągłe wgłębienie. Nakładamy do niego cebulę z makiem. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut.
bardzo je lubię