Cebularze lubelskie – pyszne drożdżowe bułeczki

Cebularze lubelskie – pyszne drożdżowe bułeczki
Cebularze lubelskie – pyszne drożdżowe bułeczki

Cebularze lubelskie z dodatkiem maku to bardzo smaczne bułeczki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie czy kolację. Są mięciutkie wewnątrz, chrupiące na zewnątrz, złociste, puszyste i aromatyczne. Najlepiej smakują na ciepło, dlatego na drugi dzień po przygotowaniu można podgrzać je w mikrofalówce. Jest to również bardzo tania przekąska, gdyż powstaje z kilku podstawowych składników. Można podać je z ketchupem czy sosem czosnkowym.

Składniki na cebularze lubelskie (około 8 sztuk):

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 25 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych
  • jajko rozmiar L
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 4 cebule (500 g)
  • 2 łyżki suchego maku
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • jajko do posmarowania bułek

 

Przygotowanie

Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Jeśli korzystamy z suchych drożdży to pomijamy ten krok.

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajko, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży lub suche drożdże i cukier.

Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie obieramy i kroimy cebulę w piórka. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy, aż zacznie się rumienić. Dodajemy mak i odrobinę soli i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat i jeszcze raz krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 8-10 równych części. Każdą z nich formujemy w kulę, następnie rozwałkowujemy wałkiem na placek. Układamy je odstępach na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie na środku podrośniętych placków robimy dnem szklanki okrągłe wgłębienie. Nakładamy do niego cebulę z makiem. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut.

Cebularze lubelskie – pyszne drożdżowe bułeczki
Cebularze lubelskie – pyszne drożdżowe bułeczki

Zobacz inne przepisy na drożdżowe bułki z wytrawnym nadzieniem:

Bułeczki gyros – drożdżowe bułki z kurczakiem i pieczarkami

Bułki drożdżowe z pieczarkami

Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem

Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki

Pszenno-żytnie pizzerinki z pieczarkami

Print Friendly, PDF & Email